Siirry suoraan sisältöön

Kaupungit ja ilmastovastuu

Kaupungit ja ilmastovastuu –projektissa tarkastellaan kaupunkeja kollektiivisina moraalisina toimijoina, joilla voi olla vastuuta ilmastonmuutoksen hillinnästä ja siihen sopeutumisesta.

Aikaisempi ilmastovastuun tutkimus on usein keskittynyt yksilöihin ja valtioihin, mutta tässä projektissa tarkastellaan kaupunkeja ilmastovastuun keskeisinä ilmastovastuun paikkoina. Aikaisempi kollektiivisen vastuun tutkimus puolestaan on keskittynyt organisoituun päätöksentekoon.

Kaupungeilla on toki virallinen päätöksenteko-organisaation, mutta ne ovat myös infrastrukturoituja maantieteellisiä olioita, ekosysteemejä sekä ihmisten ja muiden olentojen koteja. Kun nämä seikat otetaan huomioon, voi käsityksemme kollektiivisesta ilmastovastuusta muuttua.

Mitä teemme

Projekti osallistuu ilmastoetiikan, kollektiivisen vastuun, filosofisen kaupunkitutkimuksen keskusteluihin. Siinä yhdistetään filosofista käsiteanalyysia ja poikkitieteellistä yhteistyötä sosiaalipolitiikan tutkijoiden, sosiologien ja kaupunkitutkijoiden kanssa.

Projektia rahoittaa Koneen säätiö

Tutkija: Lauri Lahikainen